Skip to main content

5

Tilrettelegger for fortsatt industrieventyr på Andenes

Årsrapport 2021

Siva har investert 18 millioner kroner for å bygge ut fabrikklokalene som huser Vitux Group AS. Med det sikres også videreføring av et lite industrieventyr på Andenes.

Herfra eksporteres nemlig kosttilskudd til kunder i hele verden. For å møte den stadig økende etterspørselen hadde Vitux behov for å utvide produksjonslokalene, og i desember 2021 overleverte Siva det tredje byggetrinnet til selskapet. Tilbygget huser en ny produksjonslinje og tekniske installasjoner som gjør at selskapet kan fortsette å vokse.


Utvidelser i flere trinn

Vitux er en vekstbedrift som har holdt til i lokalene siden 2004. Bedriften har sitt utspring fra FoU-miljøet i Tromsø (UiT og Siva Innovasjonssenter Tromsø) og NTNU i Trondheim. De har også samarbeidet tett med Siva-inkubatoren Norinnova, som er inne på eiersiden. På eiendomssiden startet samarbeidet mellom Vitux og Siva i 2010, da sistnevnte kjøpte bygget.

I 2018-2019 investerte Siva 12,3 millioner kroner i utbygging av fabrikken. Vitux investerte selv nærmere 30 millioner i en helt ny produksjonslinje. Den nylig ferdigstilte utvidelsen har kostet 18 millioner kroner, og gjør at Vitux kan investere ytterligere 35 millioner for å få på plass en tredje produksjonslinje. Denne skal være i drift fra høsten 2022, og vil sikre leveranse til nye og eksisterende kunder.


Avgjørende for veksten

Industrieventyret på Andenes er et godt eksempel på hvordan Sivas eiendomsverktøy kan tilrettelegge, samt utløse lønnsom næringsvirksomhet og privat kapital. Skulle Vitux eid og utvidet et fabrikkbygg på toppen av store investeringer i utstyr, ville deres reise vært mye vanskeligere. 

– Hvis vi ikke utvider produksjonen i takt med salgsveksten, vil vi måtte si nei til kunder og leveranser, og dermed stoppe veksten i en relativt lang periode, forteller technology manager Kamilla Lundhaug i Vitux.

– Fabrikkeier Siva har vært med oss hele veien fra oppstarten, i utvidelse i 2018 og i nåværende byggetrinn. Ved at Siva har båret investeringskostnaden i fabrikkbygg og utvidelser, har vi hatt mulighet til å fokusere på å skaffe kapital for å utvikle og investere i teknologi og produksjonsutstyr, forteller Lundhaug.

Om Vitux AS

  • Hovedkontor i Oslo. Produksjonsfasiliteter på Andenes i Nordland. Omtrent 75 ansatte.

  • Bedriften har sitt utspring fra FoU-miljøet ved NTNU i Trondheim og innovasjonsmiljøet ved Siva Innovasjonssenter Tromsø/Norinnova.

  • Dagens Vitux var det første selskapet i Inkubator Tromsø (finansiert av Siva).

  • Siva-inkubatoren Norinnova er med på eiersiden gjennom Norinnova Invest AS (8,74%) og Norinnova AS (3,18%).

  • Produserer et hovedsakelig omega3-basert kosttilskudd (ConCordix tyggetabletter), og eier 43 patenter basert på teknologien.

  • Selskapet opererer ikke i sluttmarkedet, men produserer på kontrakt for sluttkundeleverandører.

  • Eksporterer globalt (B2B-modell), har salgsrepresentanter i Europa, Nord-Amerika og Sørøst-Asia. 

Om Siva sitt prosjekt

  • Siva eier fabrikken på Andenes. Vitux er leietaker.

  • Første utbyggingstrinn i 2018, produksjonslinje nr. 2 (ca. 12,3 MNOK).

  • Andre utbyggingstrinn i 2021, produksjonslinje nr. 3 (ca. 18 MNOK).

  • Vitux har investert i eget produksjonsutstyr og skal investere ytterligere 35 MNOK i forbindelse med siste byggetrinn.

Industrieventyret på Andenes er et godt eksempel på hvordan Sivas eiendomsverktøy kan tilrettelegge, samt utløse lønnsom næringsvirksomhet og privat kapital.


En betydelig eksportaktør

Vitux produserer ulike kosttilskudd basert på teknologi utviklet i samarbeid med blant andre NTNU. De er 100 prosent norskeid, med hovedkontoret i Oslo og produksjon på Andenes i Andøy. Det er stor etterspørsel etter deres produkter både i inn- og utland. Siden oppstarten har selskapet vokst betydelig, og i 2021 omsatte Vitux for 187 millioner kroner. Hele 72 prosent av omsetningen kom direkte fra eksport. Resten av produksjonen selges til Orkla, som distribuerer produktene under sine merkenavn – både innenlands og ute i verden. De siste årene har Vitux operert med døgnkontinuerlige skift for å møte etterspørselen. Det har med andre ord vært viktig å omstille produksjonen ved å oppskalere produksjonsfasilitetene til et bærekraftig nivå.


Høye krav gir høy kvalitet

Som næringsmiddelprodusent stiller Vitux høye krav til bygget. Det siste tilbygget er på 229 kvadratmeter produksjonsareal og cirka 60 kvadratmeter teknisk rom, og oppfyller formelle krav til næringsmiddelproduksjon, samt strenge krav fra myndigheter og kunder i Europa, USA, Canada, Midtøsten og Asia. Hygiene står i fokus, hvilket betyr at ventilasjon, vann og avløp må være av topp kvalitet. I tillegg utløser den utstrakte bruken av fiskeoljer i produksjonen særskilte brannkrav. Som langsiktig eier av bygget, har det vært viktig for Siva at bygget rustes for å møte disse kravene. Dette vil sikre at Vitux også i fremtiden kan bidra til verdiskaping, eksportinntekter og industriproduksjon på Andenes.

Bilde av to personer foran et inngjerdet fabrikkområde

Foto: Vitux