Skip to main content

10

Styring og kontroll i virksomheten

Årsrapport 2021

Styring og kontroll i virksomheten

Siva forvalter offentlige midler på vegne av hele det norske samfunnet. Forvaltningen skal skje i henhold til gjeldende lover og retningslinjer, og bidra til mest mulig verdiskaping per krone. Dette krever profesjonell styring og kontroll.

Målstyring

Hovedmålet for Siva er å tilrettelegge for bærekraftig vekst og utvikling i industri og næringsliv i hele landet. For å styrke vår måloppnåelse er alle ansatte involvert i systematisk arbeid med organisasjonskultur, basert på Sivas verdier – engasjert, profesjonell og åpen. Siva følger eiers mål- og resultatstyringssystem (MRS) og rapporterer tertialvis på oppnåelse og eventuelle avvik. I tillegg rapporterer vi årlig til eier og oppdragsgivende departement. Detaljert måloppnåelse i 2021 er kommentert i kapitlene for eiendom, innovasjon og industri.


Internkontroll og risikostyring

Risikostyring

God risikostyring og en velfungerende internkontroll er viktige forutsetninger for Siva sin måloppnåelse. Siva rapporterer årlig på risiko til styret og NFD. Vi arbeider aktivt med å utvikle og implementere helhetlig risikostyring som en integrert del av våre arbeidsprosesser. I tillegg er roller og ansvar tydeliggjort og knyttet til risikohåndteringen i selskapet. Risikostyringen omfatter den operative og forretningsmessige risikostyringen, samt alt risikorelatert arbeid på alle nivåer og områder i selskapet.

Internkontroll

En naturlig del av driften til Siva er koordinerte risiko- og kontrollaktiviteter. De mest sentrale risikoområdene følges opp løpende gjennom året, samt i en årlig gjennomgang av ledelsen. Sivas internkontroll er tilpasset vår virksomhet, og er integrert i virksomhetsstyringen. Eiendomsavdelingen har i 2021, med hjelp fra rådgivere i EY, gjennomført et prosessforbedrende arbeid knyttet til investeringsbeslutninger. Målet har vært å løfte prosessen til et enda høyere nivå innen interkontroll (nivå 4 etter COSO-rammeverket).

Støttesystemer og verktøy

Etter et lengre organisasjons- og systemutviklingsprosjekt (SMART-prosjektet) tok Siva i starten av 2021 i bruk SharePoint Online. I den forbindelser er automatiseringsprosesser for godkjenning av anskaffelser og tjenestereiser etablert. Det er også etablert en mer intuitiv løsning for håndtering av reiseregninger og utlegg. Høsten 2021 ansatte Siva en dedikert IT-ressurs som jobber med videre utvikling av IT-miljøet i selskapet, herunder sikkerhet og funksjonalitet.

Personal og arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø

Sykefravær i 2021 var 2,6 prosent, fordelt på 1,5 prosent langtidsfravær og 1,1 prosent korttidsfravær. Dermed ble målet om 97 prosent nærværsfaktor nådd. Kvinner har noe høyere sykefravær enn menn. Det er ikke meldt fravær som er arbeidsrelatert. Alle som ansettes i Siva får tilbud om 100 prosent stilling. De som går i redusert stilling gjør dette av eget ønske, eller har helserelaterte plager.

Siva er opptatt av å utvikle den enkelte ansatte og arbeidsmiljøet. Oppfølging gjøres gjennom årlige arbeidsmiljøundersøkelser. Denne ble gjennomført i oktober, og avdekker noe lavere score på viktige parametere sammenlignet med året før. Dette medførte at Siva ikke ble sertifisert som Great Place to Work i 2021. Det er gjennomført flere pulsundersøkelser for å overvåke opplevelsen på hjemmekontor, og som oppfølging etter forslaget i Revidert nasjonalbudsjett om å restrukturere Siva. Det er fulgt opp med “tett på”-samtale med alle ansatte, for å sikre utvikling og kompetanseheving. Alle medarbeidere får tilbud om utviklingssamtale.

Åtte ansatte sa opp sin stilling i 2021. Dette utgjør 16 prosent, mot 6,6 prosent i 2020. Det gjennomføres sluttsamtaler med alle. Det har ikke blitt rapportert om alvorlige arbeidsuhell eller ulykker som har resultert i materielle skader eller personskader i 2021.

Redegjørelse om likestilling og diskriminering

Det var 54 faste og midlertidige ansatte i Siva 31. desember 2021, fordelt på 52,8 årsverk. 28 av de ansatte er kvinner, og 27 er menn. Vi er opptatt av likebehandling når det gjelder lønn og arbeidsoppgaver mellom kjønn i Siva. Sivas ledergruppe består ved årsskiftet av fire menn og fire kvinner. Styret består av tre kvinner inkludert varamedlem, og seks menn.


Bærekraft

Siva har som hovedmål å utløse bærekraftig lønnsom næringsutvikling i bedrifter og regionale nærings- og kunnskapsmiljøer. Vi er godt posisjonert for å drive norsk næringsutvikling i en grønn og bærekraftig retning.

Bærekraft påvirker hvordan Siva driver egen virksomhet, og hvordan vi løser samfunnsoppdraget vårt.

Bærekraft har blitt en forutsetning for lønnsom næringsutvikling, økt konkurransekraft og eksport, og bedriftene må ha forretningsmodeller som tåler endringer i både samfunn og klima. I 2021 har vi økt ambisjonsnivået både for egen virksomhet og for Siva-strukturen. Vi har også vedtatt en justering av vårt hovedmål, og spesifisert at Siva skal utløse bærekraftig lønnsom næringsutvikling i bedrifter og regionale nærings- og kunnskapsmiljøer. Det økte ambisjonsnivået følger av et internt bærekraftsprosjekt hvor vi kartla eksisterende bærekraftstiltak og foreslo nye med utgangspunkt i endrede krav og muligheter i markedet. Prosjektet legger grunnlaget for arbeidet med Siva sin bærekraftstrategi og det videre bærekraftsarbeidet i hele organisasjonen.

Siva har valgt ut fem av FNs bærekraftsmål som vi særlig skal bidra til:

Sivas bærekraftmål
  • Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst.
  • Mål 9: Industri, innovasjon og infrastruktur
  • Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon
  • Mål 13: Løse klimaendringene.

Siva bidrar til bærekraftig utvikling av næringslivet gjennom regionale og nasjonale strategiske partnerskap. I 2021 har Siva arbeidet enda mer aktivt og strategisk både regionalt og nasjonalt, og vil vurdere å også ta med mål 17: Partnerskap – Samarbeid for å nå målene.

Siva bidrar til bærekraftig utvikling av næringslivet gjennom direkte og indirekte roller, blant annet som en stor eiendomsaktør, som strategisk samarbeidspartner, som eier og operatør av innovasjonsprogram og ordninger, som eier og styremedlem i innovasjonsselskap, og som innkjøper. Vi stiller krav om at ansatte, leverandører og samarbeidspartnere handler i tråd med menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø og motarbeidelse av korrupsjon.


Samfunnssikkerhet og beredskap

Beredskapstenkning og arbeidet med samfunnssikkerhet er integrert i Sivas organisasjon gjennom opplæring og kommunikasjon. I Sivas beredskapsplan fremgår det tydelig hvilken funksjon i organisasjonen som har ansvar for sikkerhet og beredskap i ulike situasjoner.