Skip to main content

4

Styrets beretning for 2021

Årsrapport 2021

En veldrevet virksomhet med høye ambisjoner

Norge står overfor viktige veivalg som vil avgjøre vår fremtidige konkurransekraft og evne til verdiskaping.

Næringslivet er inne i en grønn transformasjon og digital omstilling som må lykkes for å vinne frem i nasjonale og globale markeder i endring. Dette representerer muligheter for både eksisterende industri og nye grønne næringer, men også utfordringer knyttet til omstilling og konkurransekraft. For å sikre fremtidig verdiskaping og arbeidsplasser i hele Norge, må verktøyene i et effektivt og målrettet virkemiddelapparat videreutvikles og brukes godt sammen. Siva er en viktig del av dette.

Regjeringen signaliserer i Hurdalsplattformen en mer aktiv nærings- og industripolitikk. Siva har i 2021 spisset strategien for å legge til rette for en akselerert industrivekst i Norge. Dette skal vi gjøre blant annet ved å klargjøre grønne industriområder, bygge flere grønne industribygg, tilrettelegge attraktive, grønne og smarte industriparker, skape et bredere tilbud fra katapult-sentrene, og mer aktivt koordinere industrisatsingen. Det arbeides også med å spisse strategien for å støtte innovasjonsselskapenes arbeid med innovasjon og næringsutvikling. Siva jobber kontinuerlig sammen med innovasjonsselskapene for å møte bedriftenes behov. Fokuset er utvikling av nye programmer for inkubasjon og næringshager, aktivt eierskap i innovasjonsselskapene, samspillet med fylkeskommunene og hvordan vi legger til rette for deling av kompetanse og erfaringer på tvers av regionene.

Partnerne i Siva-strukturen sitter på en kompetanse og et nettverk som gjør dem godt egnet til å ta en koordinerende rolle i utviklingen av fremtidsrettede og bærekraftige verdikjeder. Siva har derfor gode forutsetninger for å etablere og forvalte offentlige ordninger som bidrar til å akselerere etableringen av helhetlige verdikjeder.  

Aktiviteten knyttet til innovasjonsselskapene og katapult-sentrene finansieres gjennom tilskudd over statsbudsjettet. Eiendomsvirksomheten drives gjennom det heleide datterselskapet Siva Eiendom Holding AS. Eiendomsvirksomheten drives etter markedsinvestorprinsippet, er selvfinansierende og har krav til økonomisk avkastning.

Siva-konsernet består av morselskapet Siva SF og 28 datterselskaper i Siva Eiendom Holding. I tillegg er det eierskap i 89 innovasjons-, eiendoms- eller investeringsselskaper, hvorav 33 selskaper med eierandel under 20 prosent. Hovedkontoret ligger i Trondheim. Andreas Krüger Enge tiltrådte som konstituert administrerende direktør fra 1. juli. Styret vil takke Ingrid Riddervold Lorange for en god og viktig jobb gjennom tre år. Styret og daglig leder er dekket gjennom styreansvarsforsikringen til morselskapet Siva SF. Ordningen har et øvre dekningstak på 100 millioner kroner.

Bilde av styret i Siva SF

Måloppnåelse

Selskapets målstruktur er angitt i Meld. St. 22 (2011-12) – Verktøy for vekst, med hovedmål:

Siva skal bidra til innovasjon og næringsutvikling gjennom eiendomsvirksomhet og utvikling av sterke regionale innovasjons- og verdiskapingsmiljøer i alle deler av landet. Siva har et særlig ansvar for å bidra til å fremme vekstkraft i distriktene.

Siva legger til rette for økt innovasjon og verdiskaping i hele landet ved å gjøre kompetanse, nettverk og fasiliteter tilgjengelig for tusenvis av bedrifter, gjennom selskapets eiendommer, innovasjonssentre, innovasjonsselskaper og katapult-sentre.

Aktiviteten i Siva-strukturen har i 2021 vært høyere enn noen gang til tross for, men også på grunn av, koronapandemien. Sammen med våre partnere bidrar vi til innovasjon og forretningsutvikling hos om lag 10 000 bedrifter, hvorav 2 402 er med i Inkubasjonsprogrammet og 2 654 er med i Næringshageprogrammet. Det er en økning i antall bedrifter på henholdsvis åtte og 12 prosent fra 2020.

Siva er medeier i 73 innovasjonsselskaper over hele landet, og deltar aktivt i styrene for å bidra til å utvikle selskapene i tråd med Siva sine mål.

I 2021 har 746 bedrifter benyttet seg av katapult-sentrenes fasiliteter og tjenestetilbud. Halvparten av disse er koblet på såkalte flerbedriftsprosjekter, hvor flere bedrifter går sammen om å gjennomføre prosjekter. Katapult-sentrene har på kort tid bygget opp en kompetansebase med 800 industrieksperter som er tilgjengelig for industrien i Norge.

Siva har i 2021 frigjort eiendomskapital i prosjekter der «jobben er gjort», og gått inn i flere nye prosjekter. Innovasjonssenteret på Oppdal ble satt i drift, VIPSenteret i Verdal Industripark er oppgradert, produksjonsanlegget til Vitux på Andenes er utvidet og Unitech R&D Center på Bømlo er under oppføring. Eiendomsporteføljen omfatter 500 000 kvadratmeter bygg, med en utleiegrad på 88 prosent.

Det strategiske samarbeidet med fylkeskommunene er trappet opp gjennom 2021, og ivaretas av ny avdeling for Partnerskap og strategi. Det operative samarbeidet med fylkeskommunene har vært mer omfattende gjennom året, grunnet utvikling av nye programmer for inkubasjon og næringshager.

Et systematisk arbeid for å bidra mer til å realisere muligheter, forpliktelser og forventninger innen bærekraft og den grønne omstillingen ble startet i 2021. Målet er å være en drivkraft som bygger relevant kompetanse, nettverk og bevissthet i tett samarbeid med Siva-partnerne.


Resultat

Årsregnskapet for 2021 er satt opp under forutsetning av fortsatt drift. Det bekreftes herved at forutsetningen for fortsatt drift er til stede.

I forbindelse med covid-19 har enkelte bedrifter hatt vanskeligheter med å betjene husleie grunnet helt eller delvis inntektstap. Det har blitt behandlet løpende søknader om utsettelser og- eller redusert husleie. Det er ikke blitt vurdert som nødvendig å avsette regnskapsmessig tap i porteføljen som følge av pandemien.

Inntektsført tilskudd i selskap og konsernregnskapet er 492, mot 487 millioner kroner året før.

Forvaltning av Inkubasjonsprogrammet, Næringshageprogrammet og Norsk katapult har et resultat som går i balanse, hvilket sikres gjennom at samlede kostnader finansieres med tilskudd. Siva har deltatt i emisjoner i innovasjonsselskaper på omtrent 2 millioner kroner i 2021. Det er kostnadsført 19 millioner kroner i renter og provisjoner på statskasselånet som dekkes av mottatt konsernbidrag fra Siva Eiendom Holding AS. Konsernet har hatt en økning i leieinntekter på 5,6 prosent. Årsresultatet for Siva SF er på 520 millioner kroner mot 84 millioner året før. Den store økningen skyldes i hovedsak engangseffekten ved realisering av aksjer i Marineholmen Forskningspark AS. Det er ikke kostnadsført eller aktivert forsknings[1]og utviklingsaktivitet i årets regnskap. Det har ikke oppstått forhold etter regnskapsårets slutt som har vesentlig betydning for regnskapet. Styret mener at årsregnskapet gir et rettvisende bilde av selskapets og konsernets eiendeler, gjeld, finansielle stilling og resultat.


Finansiell risiko

Innovasjonsaktiviteten finansieres med tilskudd, og omfanget av aktivitetene styres av bevilgningene over statsbudsjettet. Det vurderes at denne aktiviteten ikke medfører finansiell risiko.

Finansiering av egenkapitalinnskudd i Siva Eiendom Holding AS er delvis gjort gjennom statskasselån til Siva SF. Lånet er på 700 millioner kroner, tilsvarende 32 prosent av egenkapitalen til eiendomsvirksomheten, og den finansielle risikoen er knyttet til rente- og provisjonskostnader.

Eiendomsvirksomheten er eksponert for markedsrisiko gjennom gjeldssiden i balansen, der endringer i rentenivå vil påvirke konsernets kontantstrøm. Eiendomsvirksomheten er også eksponert for kredittrisiko i utleiemarkedet. Selskapet skal gjennom sitt mandat påta seg en risiko ved å investere i samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter der det ikke er tilstrekkelig tilgjengelig privat kapital, men der forventet bedriftsøkonomisk lønnsomhet møter Sivas avkastningskrav.

Statsforetaket vil ha høyere risiko enn andre eiendomsinvestorer ved å investere i prosjekter som ikke fortrenger private aktører. Dette gjør at konsernet er ekstra eksponert med tanke på leietakere som går konkurs eller har økonomiske problemer. Bygg som er tilpasset en bestemt leietaker i desentrale strøk vil ha en lavere annenhåndsverdi enn i sentrale strøk, og det kan ta lengre tid å finne nye leietakere. Sivas evne til å ta risiko er muliggjort ved at eiendomsporteføljen er balansert mellom investeringer i industribygg og innovasjonssenter, og samtidig diversifisert på bransjer og geografi. I tillegg besitter Siva en kompetanse på bransjer og lokale markeder som gjør at vi bedre kan vurdere lønnsomheten i investeringene enn private investorer.  

Eiendomsvirksomheten er basert på utleie til et stort antall leietakere innen mange ulike bransjer over hele landet. Leiemarkedet påvirkes av makroøkonomiske endringer som endring i BNP, konsumprisindeks og sysselsetting. Ledighet i porteføljen og leieendringer ved reforhandling av eksisterende kontrakter påvirker løpende kontantstrøm og kan dermed medføre likviditetsrisiko. Konsernets likviditetssituasjon vurderes å være god. Refinansieringsrisikoen knyttet til konsernets finansiering vurderes å være lav.

Konsernet har etablert et finansielt rammeverk. For industribygg er deler av renterisikoen overført til leietaker gjennom leiekontrakten. Den øvrige renterisikoen som faller på utleier reduseres ved aktiv bruk av rentesikringsinstrumenter. Refinansieringsrisiko knyttet til konsernets finansiering reduseres ved å inngå langsiktige låneavtaler og spre låneforfall.

Konsernets likviditet plasseres i norske banker. Overskuddslikviditet ut over behov knyttet til løpende drift og planlagte investeringer plasseres delvis i norske rentefond med risikoprofil «Investment grade» eller bedre.


Arbeidsmiljø

Sykefravær i 2021 var 2,60 prosent, fordelt på 1,5 prosent langtidsfravær og 1,1 prosent korttidsfravær.  Dermed ble målet om 97 prosent nærværsfaktor nådd. Kvinner har noe høyere sykefravær enn menn. Det er ikke meldt fravær som er arbeidsrelatert. Alle som ansettes i Siva tilbys 100 prosent stilling. De som går i redusert stilling gjør dette av eget ønske, eller har helserelaterte plager.

Siva er opptatt av å utvikle den enkelte ansatte og arbeidsmiljøet. For å følge opp dette gjennomføres årlige arbeidsmiljøundersøkelser. Undersøkelsen ble gjennomført i oktober, og avdekker noe lavere score på viktige parametere sammenlignet med året før. Dette medførte at Siva ikke ble sertifisert som Great Place to Work, slik selskapet ble i 2020. Det er gjennomført flere pulsundersøkelser for å overvåke opplevelsen av hjemmekontor, samt oppfølging etter forslaget i Revidert nasjonalbudsjett om å restrukturere Siva. Det er fulgt opp med “tett på” samtale med alle ansatte. Dette gjennomføres for å sikre utvikling og kompetanseheving hos alle ansatte. Alle medarbeidere får tilbud om utviklingssamtale.

Åtte ansatte sa opp sin stilling i 2021. Dette utgjør 16 prosent av mot 6,6 prosent i 2020. Det gjennomføres sluttsamtaler med alle som slutter i Siva. Det har ikke blitt rapportert om alvorlige arbeidsuhell eller ulykker som har resultert i materielle skader eller personskader i 2021.


Redegjørelse om likestilling og diskriminering

Det var 54 faste og midlertidige ansatte i Siva 31. desember 2021, fordelt på 52,8 årsverk. 28 av de ansatte er kvinner og 27 menn. Sivas ledergruppe består ved årsskiftet av fire menn og fire kvinner. Styret består av tre kvinner inkludert varamedlem, og seks menn.

Siva har som mål å være en arbeidsplass der det er full likestilling mellom kvinner og menn, og med like lønns-, og arbeidsvilkår som ikke diskriminerer.

Ytre miljø

Selskapets påvirkning på det ytre klima og miljø skal baseres på prinsippet om langsiktig bærekraft, og selskapet jobber aktivt med tiltak for å redusere klima-fotavtrykket både internt og i vårt arbeid med Siva-strukturen. Selskapet har blant annet som målsetting at alle nye bygg skal være miljøsertifisert etter BREEAM-standard. Det jobbes kontinuerlig med sertifisering etter BREEAM In-Use for eksisterende bygg, og oppgradering for å tilrettelegge for leietakerne og tilfredsstille nye krav til bygg. Gjennom grønne leiekontrakter forplikter partene seg til å vurdere mulige miljøtiltak i byggene, herunder tiltak som reduserer energiforbruket.


Samfunnsansvar

Siva forvalter offentlige midler som skal bidra til lønnsom nærings- og regional utvikling i Norge. Bidrag til verdiskapingen i samfunnet skal skje gjennom utøvelse av et helhetlig, forretningsmessig samfunnsansvar.

Selskapet har et kontinuerlig søkelys på etterlevelse av retningslinjer og standarder for områder som ligger under selskapets samfunnsansvar. Etiske retningslinjer, sammen med selskapets verdier, danner grunnlag for hvordan vi opptrer i forretningspraksis og personlig adferd.

Siva skal motvirke alle former for korrupsjon i samsvar med norsk lov og internasjonale avtaler. Siva arbeider aktivt med å forebygge uønsket adferd, og har etablert rutiner for å sette sine ansatte i stand til å håndtere vanskelige situasjoner. Siva aksepterer ingen form for diskriminering av egne ansatte, kunder eller samarbeidspartnere.

Styret følger de deler av «Norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse» (NUES) som anses relevant for selskapets virksomhet, og rammene som selskapets organisasjonsform og eierskap setter.


Fremtidsutsikter

Regjeringen Solberg gjennomførte i 2019 en helhetlig gjennomgang av det næringsrettede virkemiddelapparatet i Norge. Regjeringen Støre har varslet at dette arbeidet skal konkluderes så snart som mulig. I Hurdalsplattformen tar regjeringen også til orde for at Siva skal styrkes.  

Behovet for grønn og digital omstilling treffer hele næringslivet, og utfordrer virkemiddelapparatets evne til å levere effektivt og raskt. Siva kan bidra med å ta en sterkere rolle som nasjonal industriutvikler. Siva er bedt om å utrede hvordan selskapet kan ta en rolle med å klargjøre industritomter for ny grønn industri. Innovasjonskraften som over tid er bygget opp i «Siva-strukturen», og deres tilbud til industri og næringsliv, vil være et sterkt bidrag til videre industrisatsing. Styret mener Siva er godt posisjonert for å bidra til videreutvikling av virkemiddelapparatets tilbud til bedrifter over hele landet.

Sivas bidrag og resultater gjennom 2021 illustrerer viktigheten av en fortsatt sterk satsing på infrastrukturen for innovasjon og næringsutvikling i hele landet. I St. Meld. 27 (Industrimeldingen, 2016–2017) foreligger det en klar ambisjon og retning for industripolitikken, «grønnere, smartere og mer nyskapende». Gjennom Hurdalsplattformen varsler Regjeringen Støre at dette arbeidet skal akselereres. Det grønne skiftet, eksportgapet og omstillingen bort fra en oljebasert økonomi må understøttes av en større andel verdiskaping og arbeidsplasser i fastlandsindustrien. En forsterket satsing på Norsk katapult og Sivas eiendomsvirksomhet, samt en aktiv videreutvikling av infrastrukturen for innovasjon og næringsutvikling er et kraftfullt verktøy for å realisere denne omstillingen, og tilrettelegge for økt bærekraftig verdiskaping i Norge.

Trondheim,
31.12.2021 / 25.02.2022

Styret/ledelsen for Siva – Selskapet for industrivekst SF

  • Kjell Roland, styrets leder
  • Tine Rørvik, nestleder
  • Maja Adriaensen, styremedlem
  • Heine Østby, styremedlem
  • Arve Ulriksen, styremedlem
  • Kristian Strømmen, styremedlem
  • Andreas Krüger Enge, adm. dir (konst)