Skip to main content

7

Næringshage- og inkubasjonsprogrammet

Årsrapport 2021

En drivkraft i hele Norge

2021 har vært nok et år med rekordhøye resultater for både næringshage- og inkubasjonsprogrammene. For første gang har vi passert 5 000 bedrifter i programmene.

De 39 næringshagene og 33 inkubatorene har bidratt med nettverk, partnere og kompetanse, der bedriftene kan dra nytte av andres erfaringer og raskere lykkes med sin vekst og utvikling.

Hovedmålet til næringshageprogrammet er økt verdiskaping gjennom å bidra til utvikling av attraktive bedrifter og arbeidsplasser i hele landet, men fortrinnsvis i distriktene. Støtte til næringshager skal hovedsakelig skje innenfor virkeområdet distriktsrettet investeringsstøtte. Næringshageprogrammet skal også være et virkemiddel for fylkeskommunene og bidra til at deres rolle som regional utviklingsaktør styrkes.

Hovedmålet til inkubasjonsprogrammet er økt nasjonal verdiskaping gjennom effektivt å identifisere, videreutvikle og kommersialisere gode idéer til nye vekstbedrifter, og gi ny vekst i etablerte virksomheter.

Les mer om programmene

Næringshagene jobber med utvikling av næringslivet i egen region, og er en samhandlingsarena for bedriftene. De 39 næringshagene som i 2021 var programoperatører av Sivas næringshageprogram, er tilbydere og tilretteleggere av kompetanse, nettverk og infrastruktur for bedriftene. Bedriftene er enten samlokalisert eller tilknyttet næringshagen gjennom tett oppfølging og samarbeid.

De 33 inkubatorene som i 2021 var programoperatører av Sivas inkubasjonsprogram, bidrar til etablering og utvikling av nye vekstbedrifter og skaper vekst i etablert næringsliv. Inkubatorene tilbyr et faglig og sosialt miljø hvor gründere, bedrifter, akademia, FoU-miljøer, investorer og andre kobles sammen.


Begge programmene var i 2021 finansiert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet med en samlet tildeling på 282,75 millioner kroner, via fylkeskommunene som oppdragsgivere. Agder, Nordland, Vestland, Rogaland, samt Vestfold og Telemark fylkeskommuner har bevilget totalt 22,05 millioner kroner utover differensieringsmodellene til programoperatørene i disse fylkene. Midlene Siva har mottatt i oppdrag fra fylkeskommunene i 2021 er i sin helhet utbetalt til programoperatørene, sammen med 31,8 millioner kroner fra Sivas oppsparte midler. Programoperatørene har med det totalt fått tilført 314,5 millioner kroner i 2021. Næringshage- og inkubasjonsprogrammene er ti-årige programmer, som varer ut 2022.

Næringshagene benytter tilskuddet fra Siva til å tilføre sine bedrifter bedriftsutviklingskompetanse, og til å koble dem til relevante FoU-, næringslivs- og kapitalnettverk. Inkubatorene bruker tilskuddet til å tilføre bedriftene profesjonell forretningsutviklings- og bransjekompetanse. En viktig del av arbeidet består i å utvikle sterke team, koble bedriftene opp mot strategiske samarbeidspartnere som næringsliv, FoU- og kapitalmiljø, og bidra til at bedriftene raskest mulig kommer ut i markedet.

Dypdykk:


Siva gir tilskudd til operatørene i næringshage- og inkubasjonsprogrammene basert på en differensiert tilskuddsmodell. Modellen ble innført i henholdsvis første og andre halvår 2016, og ble revidert i 2018 og 2020. Vår vurdering er at den differensierte tilskuddsmodellen på en god måte har videreutviklet og bidratt til mer effektive programmer, bedre resultater, samt sterkere og mer relevante programoperatører.

1. Viktig for mange bedrifter

Totalt er det 2 654 målbedrifter i næringshageprogrammet. Av disse ble 791 tatt opp i 2021. I inkubasjonsprogrammet er det totalt 2 402 bedrifter, hvorav 950 ble tatt opp i 2021. Antall nye bedrifter er noe lavere (31) for inkubasjonsprogrammet og vesentlig flere (102) for næringshageprogrammet sammenlignet med 2020.  

Vestland, Nordland og Oslo har flest bedrifter i inkubasjonsprogrammet. Til sammen har de tre fylkene 11 av totalt 33 inkubatorer i programmet. Fylkene Troms og Finnmark, Trøndelag og Innlandet hadde flest målbedrifter i næringshageprogrammet. Til sammen har de tre fylkene 19 av 39 næringshager i programmet.

Dypdykk:


Inkubatorbedriftene har en akkumulert verdiskaping på 13 milliarder kroner for perioden 2012-2020, og en akkumulert omsetning på 70 milliarder kroner i samme periode. I 2020 var gjennomsnittlig verdiskaping 1,49 millioner kroner, når en holder utenfor en inkubatorbedrift med en verdiskaping på 1,89 milliarder kroner i 2020.

Målbedriftene i næringshageprogrammet har en akkumulert verdiskaping på 139 milliarder kroner for perioden 2012-2020, og en akkumulert omsetning på 467 milliarder kroner i samme periode. I 2020 var gjennomsnittlig verdiskaping 6,9 millioner kroner. Gjennomsnittlig verdiskaping varierer fra 6,7 millioner kroner til 8,8 millioner kroner gjennom perioden 2012-2020. Rundt halvparten av målbedriftene har inntil fem millioner kroner i omsetning,

At målbedriftene i næringshageprogrammet har en vesentlig høyere omsetning enn inkubatorbedriftene er som forventet, gitt hvilke bedrifter som er målgruppen for de to programmene.

Dypdykk:


Fire av ti målbedrifter i næringshageprogrammet har hatt en økning i antall ansatte fra 2020 til 2021, mens tre av ti har hatt en nedgang. Dette er en markant endring fra 2020, da halvparten av bedriftene hadde en nedgang i antall ansatte og bare en fjerdedel av bedriftene hadde en økning i antall ansatte fra året før. Bedriftene hadde i snitt 10,5 ansatte i 2021. Noen få målbedrifter står for en stor andel av samlet antall ansatte, og er så ledes med på å trekke snittet opp. Målbedriftene som har vært aktive i næringshageprogrammet i hele eller deler av perioden 2013-2021 hadde 56 876 ansatte i 2021. Antallet har økt fra 2020 til 2021, til tross for covid-19.


Èn av fire (27,6 prosent) bedrifter i inkubasjonsprogrammet, og èn av tre (37,6 prosent) i næringshageprogrammet hadde kvinnelig ledelse i 2021. Kvinnelig ledelse defineres her som kvinnelig daglig leder og/eller styreleder og/eller gründer. Også i 2021 var det flest kvinnelige ledere i stillingen som gründer, etterfulgt av daglig leder. Det er verdt å merke seg at for målbedriftene med avtalestart i 2020 har næringshageprogrammet for første gang nådd målet om 40 prosent andel bedrifter med kvinnelig ledelse.

Dypdykk:


2. Kundetilfredshet og addisjonalitet

Årets undersøkelse viser, som i fjor, at målbedriftene rapporterer om høy overordnet kundetilfredshet med inkubatorene og næringshagene i Sivas nasjonale programmer. Svært mange målbedrifter vil anbefale sin inkubator/næringshage til andre gründere/bedrifter og ønsker å bruke sin inkubator/næringshage videre.

Årets undersøkelse viser videre at Sivas programaktivitet er avgjørende for bredden i tilbudet og omfanget av aktiviteten i de aller fleste inkubatorene og næringshagene slik lederne av inkubatorer, næringshager og innovasjonsselskap (med inkubator) vurderer det. En vesentlig andel av inkubatorene og næringshagene ville ikke vært i drift uten Sivas nasjonale program. Samlet sett har lederne høy tilfredshet med Sivas nasjonale næringshage- og inkubasjonsprogrammer og Siva som virkemiddelaktør. Samlet sett synes kundetilfredsheten å ha stabilisert seg på et høyt nivå.

I kundetilfredshetsundersøkelsen fikk lederne 100 poeng å fordele på ulike elementer for å utdype hvorfor Sivas nasjonale program skaper verdi. Her vektlegger lederne at Sivas nasjonale programmer skaper verdi gjennom oppfølging/dialog med ansatte i Siva og at Siva tilfører kompetanse gjennom kurstilbud og utviklingsprosjekt. Videre vektlegger lederne tilgang til Sivas nasjonale nettverk og troverdigheten/kvalitetsstempelet ved å være tilknyttet Sivas nasjonale programmer som viktig. I sum vektlegges disse faktorene høyere enn Sivas finansielle tilskudd (som er det viktigste enkeltelementet). En næringshageleder utdyper sitt svar slik: «Det nasjonale nettverket gir svært høy verdi og bidrar til at distriktene lykkes med verdiskapingen!».

Figur 7.1: Utdyping av hvilke elementer i Sivas nasjonale program som skaper verdi.

Les mer om kundetilfredshetsundersøkelsen
  • «Min ressursperson fra næringshagen har på en enestående måte engasjert seg i meg som leder og min bedrift. Langt ut over det en kan forvente. Vi har utviklet bedriften basert på hans råd og hjelp» (målbedrift).

  • «Inkubatoren har vært avgjørende for at vi valgte å etablere bedriften. Uten bidraget fra inkubatoren i idéutviklingsfasen og i selve etableringsfasen av bedriften, hadde vi nok ikke våget å satse på å etablere oss» (inkubatorbedrift).

  • «Utan deltaking i Siva sitt næringshageprogram hadde me naturleg nok stått utan tilgang på mykje kompetanse og tilbod ein får gjennom programmet. Tilskotet frå Siva ha gitt oss moglegheit til også å utvikla eit svært god tilbod og gitt oss høve til å levera gode tenester tett på bedriftene våre, og næringshagen vår med alle våre bedrifter, ville ikkje vore der me er i dag, utan» (leder i næringshage)

  • «Sivas viktigste bidrag er kompetanse, det nasjonale nettverket og finansieringen som følger med inkubatorstatusen. I dette ligger både styringssignalene som gis gjennom utformingen av inkubatorprogrammet og den løpende oppfølgingen av inkubatoren, herunder styringsdialogen» (leder i en inkubator).

  • «Tilskuddet (og langsiktigheten) gjør det mulig å bygge opp og beholde kompetente forretningsutviklere, og er avgjørende for å levere inkubatortjenester med høy kvalitet. Å være en del av Siva-strukturen gir et kvalitetsstempel og en legitimitet til å ta en rolle som drivkraft for vekst og utvikling regionalt. Nasjonal benchmarking og erfaringsdeling i den nasjonale Siva-strukturen gjør at selskapene har fokus på kvalitet og forbedring» (leder i et innovasjonsselskap med inkubator).

Dypdykk:


3. Utvikler relevante og sterke innovasjonsmiljøer

Sivas oppgave er å bidra til at programoperatørene utvikles til relevante og sterke næringshage- og inkubatormiljøer med god produksjon. En viktig effekt av næringshage- og inkubasjonsprogrammene er at det over tid utvikles en struktur av relevante og sterke innovasjonsselskaper, som har en sentral rolle i regionale og nasjonale økosystemer for innovasjon og næringsutvikling. Vi har de senere årene sett en økning i samarbeid mellom programoperatørene for å gi bedrifter et mest mulig relevant kompetansetilbud, uavhengig av geografi og programtilhørighet.

Gjennom programmene får operatørene tilgang til kurs, samlinger, utviklingssamtaler, ekstrasatsinger m.m.

Tabell 7.2: Oversikt over dagens tilbud av kompetanse og nettverk.

Kompetanse og nettverk må stadig videreutvikles og profesjonaliseres, og i 2022 vil Siva bidra med blant annet kurs i digital transformasjon, eksempelbank, videreutvikling av SivaNett og gjennom samarbeidsavtalen med Ungt entreprenørskap Norge og Start Norge.

Les mer om våre aktiviteter i 2022
  • Kurs for programoperatørene i digital transformasjon: Sammen med fem programoperatører og Digital Norway har Siva gjennomført et utviklingsprosjekt for å kartlegge programoperatørenes behov for kompetanse innen digitalisering. Dette har resultert i et kurs i digitalisering for ansatte i næringshagene og inkubatorene. På grunn av covid-19 ble det oppstart av kurset i februar 2022.
  • Siva har utviklet en eksempelbank som benyttes i utviklingssamtalene og annen programoppfølging og -utvikling. Den inneholder eksempler fra utviklingssamtalene, hvor programoperatørene har blitt utfordret til å presentere områder de selv mener de har lyktes spesielt godt. I tillegg inkluderes Sivas egne eksempler, basert på beste praksis fra gjennomførte ekstrasatsinger, studieturer og konferanser. Innhold fra eksempelbanken som bør deles med Siva-strukturen publiseres på SivaNett.
  • SivaNett har hatt god oppslutning etter lanseringen i 2020.I 2021 ble det jobbet aktivt med å skape aktivitet og relevant innhold.. En suksessfaktor for SivaNett er at programoperatørene og katapult-sentrene aktivt tar i bruk plattformen, samhandler og deler praksis, tilgjengeliggjør arrangementer m.m. Dette blir viktig å følge opp i 2022. «Min Side» er en lukket side for kommunikasjon mellom Siva og det enkelte innovasjonsselskap. Lanseringen av denne funksjonen har økt aktiviteten på plattformen.
  • Siva viderefører samarbeidsavtalene med Ungt entreprenørskap Norge og Start Norge. Dette er samarbeidsavtaler hvor vårt bidrag blant annet er tilgjengeliggjøring av det nasjonale innovasjonsnettverket. Gjennom disse avtalene får Siva profilert næringshagene og inkubatorene, og det er flere eksempler på at studentbedrifter utvikles videre der.

4. Forprosjekter og ekstrasatsinger

Gjennomførte forprosjekter i 2021, videreføringen av tidligere gjennomført ekstrasatsing innenfor næringshageprogrammet, søkbare midler, samt prosjektet “God tilgang til katapult-sentre» utgjør programmidler utover ordinære tilskudd. Formålet er økt aktivitet i programmene, et bedre og mer omfattende tilbud til bedriftene i program, samt utvikling av programmene og operatørene.

I en evaluering av søkbare midler utført av Mimir Analytics i 2021 omtales søkbare midler å være viktig innovasjon som har gitt resultater og forsterket effekten av Siva-strukturen og næringshage- og inkubasjonsprogrammene. Som en konsekvens har innovasjonsselskapene utvidet eksisterende programtilbud til å dekke nye bransjer/regioner og gitt opphav til nye nasjonale konsortium. Ordningen har bidratt til endring i hvordan mange innovasjonsselskap tenker rundt samarbeid (geografisk/bransjemessig utvidelse og nasjonale konsortium), og hvilken rolle de ønsker å ta i sin region. Evalueringen anbefaler at langsiktige nasjonale midler stilles til disposisjon for en videreføring av en ordning som søkbare midler. Midlene bør forvaltes av Siva, ut ifra nasjonale hensyn og ut ifra dyp kjennskap til den nasjonale strukturen av innovasjonsselskap. Dette begrunnes med viktigheten av at knappe offentlige midler prioriteres til de regioner, bransjer og typer av nasjonale konsortium hvor midlene har høyest forventet samfunnsøkonomisk avkastning.

God tilgang til katapult-sentrene er et fylkesoverskridende prosjekt, med høy aktivitet, god utbredelse, og som setter tydelige regionale avtrykk. 29 av 39 næringshager (74 prosent) har målbedrifter som har sendt inn mulige katapult-prosjekter til ekspertteamet. Tilsvarende har 29 av 33 inkubatorer (88 prosent) bedrifter som har sendt inn mulige katapult-prosjekter. Ekspertteamet har vurdert totalt 278 mulige katapult-prosjekter, hvorav 167 så langt har fått innvilget støtte. Siva-fondet er på totalt 23,7 millioner kroner, og 15,8 millioner kroner er disponert.

5. Nye programforslag

Dagens næringshage- og inkubasjonsprogrammer avsluttes 31. desember 2022. Siva mottok i 2020 oppdrag på utvikling av reviderte programforslag fra fylkeskommunene som oppdragsgivere av de to programmene, og Nærings- og fiskeridepartementet som daværende eier av inkubasjonsprogrammet. I 2021 har vi samarbeidet med mange aktører for å konkretisere hvilke områder og hvilke tilbud av kompetanse og nettverk vi må utvikle, eller videreutvikle i programforslag gjeldende fra 2023.

Sivas programforslag vil legge til rette for at de nasjonale næringshage– og inkubasjonsprogrammene kan utvikles og styrkes for å bidra til vekst og bærekraftig omstilling av næringsliv og industri i hele landet. Begge programmene har gjennom flere år vist seg som effektive virkemidler med gode resultater. I tillegg har programmene vært helt sentrale i oppbyggingen og utviklingen av en nasjonal innovasjonsinfrastruktur.

Les mer

Siva har organisert arbeidet gjennom en intern prosjektgruppe med personer fra ulike deler av organisasjonen. Det er leid inn en ekstern prosessleder, og satt ned en ekstern ressursgruppe med representanter fra to fylkeskommuner, to næringshager, to inkubatorer, to katapult-sentre og en forsker. Nasjonalt programråd er referansegruppe for arbeidet. For Siva er det viktig å tilegne seg kunnskap og kompetanse gjennom en bred deltagelse i programutviklingen..

Arbeidet har hatt høyeste prioritet i 2021, og spesielt siste halvår er det brukt store ressurser på utvikling av programmene. Et viktig grunnlag for arbeidet var utvikling av et godt og relevant kunnskapsgrunnlag basert trender, utvikling, forskning og erfaring fra mange års forvaltning og utvikling av innovasjonsprogrammer. Arbeidet startet med en workshop i mai, med 120 deltagere fra næringshager, inkubatorer, katapult-sentre, fylkeskommuner og noen private innovasjonsmiljø.

Programutviklingsarbeidet krever involvering av ulike ressurser og kompetanser, både internt i Siva og ikke minst eksternt mot fylkeskommuner, kompetansemiljøer og andre aktører. Det ble i løpet av høsten klart at flere av fylkeskommunene ikke opplevde involveringen og forankringen som god nok. For å sikre dette, tok de derfor initiativ til at leveransen av programforslagene ble utsatt. Dette skulle også sikre at Programstyret var på plass for å motta programforslagene. Sivas frist for å levere ble flyttet fra 1. desember 2021 til 18. mars 2022. Fylkeskommunene og Siva gikk deretter sammen om å lage en utvidet prosessplan, som ble godkjent av KMD. En sentral del av denne prosessen var gjennomføring av tre workshops i starten av 2022. Disse samlet alle fylkeskommunene, representanter fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet, samt aktører fra innovasjonsstrukturen.


6. Samarbeid og styringsdialog med fylkeskommunene

Fylkeskommunene har fra januar 2020 vært oppdragsgivere for næringshage – og inkubasjonsprogrammene på regionalt og nasjonalt nivå. En viktig del av forvaltningen av programmene er å være en profesjonell og effektiv oppdragstaker for fylkeskommunene, hver for seg og samlet på fellesoppdraget.

Styringsdialogen med fylkeskommunene som oppdragsgivere er mer omfattende og krever mer tid og ressurser av Siva som oppdragstaker, samtidig som det gjør at vi kommer enda tettere på regionale behov og fortrinn. Siva opplever at både samarbeidet og styringsdialogene med fylkeskommunene har utviklet seg positivt i 2021. Fylkeskommunene har i nært samarbeid med Siva utarbeidet en struktur på den nasjonale styringsdialogen.  Vi anser dette som viktig for et mer effektivt samarbeid. Det ble i 2021 vedtatt å etablere et programstyre som ledes av fylkeskommunene, med Siva som sekretariat. Programstyret skal ha fullmakt til å styre fellesansvaret for oppdraget på vegne av de elleve fylkeskommunene, og ble etablert tidlig i 2022.

Rapportering av aktivitet og resultat er en sentral del av styringsdialogen. 2021 var det første året Siva leverte en mer utfyllende regional rapport til fylkeskommunene. I etterkant har vi hatt dialog med flere av dem for å få innspill på behov og forbedringer. Vi har i 2021 hatt god og løpende dialog i forbindelse med oppdragsbrev, rapporteringer, diskusjon om innovasjonsstrukturen, mulig igangsetting av forprosjekter m.m.

Les mer

Nasjonalt programråd for næringshage- og inkubasjonsprogrammet er et viktig strategisk og rådgivende organ for Siva for inneværende programmer, og ikke minst for utviklingen av de reviderte programmene. I juni 2021 ble det etablert et nytt Nasjonalt programråd bestående av representanter fra tre fylkeskommuner, Foreningen Næringshagene i Norge, Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge, Innovasjon Norge og Norges forskningsråd. Fire møter ble gjennomført i løpet av året. Agendaen på alle møtene har vært arbeidet med de reviderte programmene (hvor programrådet er referansegruppe for Sivas arbeid), samt orientering om løpende aktivitet og utvikling i dagens programmer.

Det etablerte årshjulet for post 61 er i varierende grad fulgt. Spesielt gjelder dette gjennomføring av de regionale styringsmøtene. Årshjulet legger opp til to halvårlige styringsmøter per fylke, som fylkeskommunene skal kalle inn til. Det ble i 2021 gjennomført fem regionale styringsmøter om våren og syv om høsten. Det ble gjennomført ett nasjonalt styringsmøte. Det skjedde i forbindelse med et møte i kollegiet for plan og næring i november. Det har vært en positiv utvikling når det gjelder utbetaling av tilskudd, og oppdragsbrev fra fylkeskommunene til Siva. Det har imidlertid vært tregheter som har vært krevende for næringshagene og inkubatorene, spesielt når det gjelder krisemidlene som ble vedtatt tidlig i 2021.


7. Covid-19

I slutten av januar 2021 ble det bevilget en ny krisepakke til næringshage- og inkubasjonsprogrammene på 76 millioner kroner. Den nasjonale strukturen av innovasjonsselskaper ble tidlig i pandemien pekt på som en viktig bidragsyter i den krevende situasjonen mange bedrifter havnet i. Programoperatørene har gjennom pandemien opplevd økt etterspørsel etter sine tjenester fra nye bedrifter og bedrifter som allerede var i program.

Andel bedrifter som har merket effekten av pandemien har gått noe ned både i inkubasjonsprogrammet og næringshageprogrammet. Nesten seks av ti målbedrifter i næringshagene merket effekten av covid-19 ved årsslutt 2021. Mer enn halvparten av bedriftene i inkubasjonsprogrammet har fortsatt behov for redusert eller bortfall av egenandel.