Skip to main content

3

Leders betraktninger

Årsrapport 2021

Klare for å bidra mer

I 2030 skal Norge ha redusert klimagassutslippene med 55 prosent og økt fastlandseksporten med 50 prosent. Det er en kjempeoppgave som krever høyt tempo og kraftige grep.

Eksisterende industri må styrke konkurransekraften, og ny industri må komme til – for skal vi eksportere mer, må vi produsere mer – i Norge.

Omstillingsvilje, smart og bærekraftig produksjon i Norge, industriell kompetanse og vertskapsattraktivitet er nøkkelord for å lykkes. Siva – Selskapet for industrivekst har en viktig rolle i denne omstillingen.

Bedrifter med suksess samspiller godt og har et sterkt lag i ryggen, akkurat som i toppidretten. De offentlige virkemidlene skal være en del av det sterke laget. Våre virkemidler og den innovasjonskraften som over tid er bygget opp i «Siva-strukturen», er et viktig bidrag for at bedrifter også skal lykkes framover.

Omstillingsvilje, smart og bærekraftig produksjon i Norge, industriell kompetanse og vertskapsattraktivitet er nøkkelord for å lykkes.


Krigen i Europa medfører store lidelser for millioner av mennesker, og forsterker i tillegg klima- og miljøkrisen – vår tids største utfordring. Sammen med ettervirkningene av pandemien bidrar dette til betydelig usikkerhet og utfordringer for norsk næringsliv framover – men det vil også være betydelige muligheter. Norge har forpliktet seg til Parisavtalen og CoP26, og i 2022 skal verdens land bli enige om en ny, internasjonal avtale som skal hjelpe oss ut av naturkrisen: FNs Naturavtale.

Vi må videreutvikle oss i takt med de utfordringene som samfunnet og bedriftene møter, for å kunne være det sterke laget bedriftene har i ryggen. Vi må satse helhetlig, langsiktig og bygge på det som vi vet fungerer godt.

Skal vi etablere lønnsomme verdikjeder er det behov for tilstrekkelig risikovillig kapital, kompetanse på industribygging, sterke industrimiljøer og industrirelevante testfasiliteter. Der kan Siva være utløsende. Et helhetlig blikk må kobles til forståelse for relevante strukturer for innovasjon og næringsutvikling, og i godt samspill med øvrig virkemiddelapparat.

For å lykkes med å få fram vekstbedrifter innen industri som sikrer framtidig verdiskaping, arbeidsplasser og eksport, må vi ha et godt bredt tilbud for innovasjon og næringsutvikling lokalt og regionalt. I dag gjør innovasjonsselskapene en viktig og god jobb for å løfte frem framtidens vinnere. Dette samspillet må vi videreutvikle.

Våre virkemidler, og den innovasjonskraften som over tid er bygget opp i «Siva-strukturen», er et viktig bidrag for at bedrifter skal lykkes også framover.


Dagens nettverk av innovasjonsselskaper med næringshager, inkubatorer og klyngeprosjekter utgjør et solid fundament for en eventuell spisset satsing. Det er gjennom disse at en ofte først møter de nye idéene som etter hvert skal bli til ny verdiskaping, også industrielt. Nettverket av innovasjonsselskaper gir nødvendig startkompetanse til nye bedrifter, enten de er gründerbaserte eller spin-offs fra eksisterende virksomhet. Her blir bedriftene koblet opp mot riktig kompetanse, partnere, kapital og virkemiddelaktører for veien videre i innovasjonsløpet. I tillegg fungere denne fasen som et viktig kvalifiseringspunkt, som bidrar til å løfte fram de idéene med potensial, men også veilede ut de idéene som kanskje ikke har det.

Oppdragsbrevet fra Nærings- og fiskeridepartementet for 2022, samt bestillinger på å utrede ulike satsinger peker retningen for hvordan Siva kan bidra til å realisere Regjeringens næringspolitikk.

Siva har utredet hvordan vi kan videreutvikle vår eiendomsvirksomhet og levere på behovet for klargjorte grønne industritomter.Regulering, konsesjonssøknader, konsekvensutredninger og opparbeiding av infrastruktur til et industriområde er tid- og kostnadskrevende. Dette er en krevende jobb både for en kommune og for enkeltbedrifter. Dette krever langsiktige investeringer som private aktører ikke er villige til å ta.

Siva har i 2021 bidratt til at over 9 000 bedrifter får bedre tilgang til kompetanse, nettverk og fasiliteter. Med god tilgang til andres erfaringer, øker sjansene for at bedriften raskere og bedre lykkes med sin vekst og utvikling.

RePack, Unitech, Vitux, Wärtsila, Freyr og Leverandørutvikling Havbruk Nord, som presenteres i årsrapporten, er gode eksempler på det.

I denne årsrapporten dokumenterer vi at Siva leverer godt på sitt oppdrag, også i 2021. Det er et godt utgangspunkt for å bidra mer til å realisere regjeringens og fylkeskommunenes næringspolitikk.