Skip to main content

5

Fra inkubatorbedrift til norsk industrieventyr

Årsrapport 2021

I likhet med mange andre gründere og oppstartsbedrifter, hadde Freyr en krevende start. Da de i tidlig fase slet med å få inn penger til videre drift, gikk Kunnskapsparken Helgeland inn med 500 000 kroner.

På denne måten bidro innovasjonsselskapet til at andre private investorer og offentlige instanser kom på banen med betydelig aksjekapital.

I dag er det norske industrieventyret Freyr Battery fra Mo i Rana notert på New York Stock Exchange (NYSE), og blir ansett som et av de mest lovende selskapene innen den grønne delen av energisektoren. Den norske battericelle-virksomheten ble i fjor sommer det åttende norskeide selskapet som ble notert på New York-børsen. En fusjon med amerikanske Alussa Energy gjorde det mulig, og skal sørge for en kapitaltilførsel som grunnlag for bygging av fem nye batterifabrikker i Mo i Rana.

For en by med cirka 27 000 mennesker i en region som huser i underkant av 80 000 innbyggere, er dette et enormt løft. Både NHO og LO lovpriser den storstilte industrisatsingen. Industribyggingen hadde imidlertid ikke skjedd uten bistand fra det norske virkemiddelapparatet.


Regionale fortrinn med internasjonalt potensial

Det som etter hvert har blitt et industrieventyr startet med at inkubatoren i Kunnskapsparken Helgeland tilbake i 2016 kartla aktørbildet, markedet, teknologiutviklingen, og rammebetingelsene for en regional satsing på batteriindustri. Gjennom mulighetsstudien, og i samspill med Mo industripark, Nordland fylkeskommune, SINTEF og Bellona, ble det avdekket et stort potensial for batteriindustri.
Med kartleggingen fikk SINTEF sin konsernsjef, Alexandra Bech Gjørv, et godt grunnlag for å gi sine anbefalinger til gründer og styreleder i Freyr, Torstein Dale Sjøtveit. Han lyttet, og dro til Mo industripark, hvor han fant infrastruktur, krafttilgang og et kompetent industrielt miljø.

– Sjøtveit, som skulle utvikle dette, kjente ingen lokalt. Han trengte gode støttespillere, og det fant han i inkubatoren, forteller daglig leder i Kunnskapsparken Helgeland, Monica Paulsen.

– Vi sørget for lokaler og tilrettelegging, og at han følte seg ivaretatt og ønsket. Vi forsterket vertskapsattraktiviteten og viste fram fordelene ved å etablere et selskap med forretningsadresse i nord, påpeker hun.

– Inkubatortjenestene ble veldig viktige for oss. I tidligfase var kontor, bistand og tillit kanskje viktigere enn det finansielle bidraget, forteller gründer og styreleder Torstein Sjøtveit.

  • Freyr Battery ble notert på New York-børsen sommeren 2021.

  • Deres ambisiøse planer er å produsere battericeller tilsvarende 800 000 elbiler hvert år.

  • Freyr tar sikte på opprettelsen av fem fabrikker i Norge. Målet er 1500 nye arbeidsplasser innen 2025.

  • I oktober 2021 gikk selskapet sammen med amerikanske Koch Strategic Platforms for å bygge en gigantfabrikk i USA.

  • På sikt budsjetteres det med 10 000 tilflyttere til Mo i Rana.

Siva-inkubatoren var døråpner, med kobling og innsalg til det offentlige virkemiddelapparatet og til private aktører.


Startskuddet på eventyret

Det gikk imidlertid to år før det løsnet. Da hadde Kunnskapsparken Helgeland jobbet med Freyr i et par år, og det begynte å bli prekært å få inn mer kapital. Det kom positive signaler fra virkemiddelapparat, men problemet var at ingen ville være først ut med å åpne lommeboken.

– Kunnskapsparken gikk derfor foran og investerte 500 000 kroner for å få med andre aktører, forteller Monica Paulsen.

Siva-inkubatoren var døråpner, med kobling og innsalg til både det offentlige virkemiddelapparatet, samt private aktører. Dette tette samarbeidet med gründeren innga tillit hos relevante samarbeidspartnere lokalt og regionalt: Rana kommune og Occasione By Olaisen AS bidro med betydelig kapital i en tidlig fase. Freyr Battery klarte å hente inn den nødvendige kapitalen fem minutter før tidsfristen utløp, og mer enn 40 investorer løftet 130 millioner kroner i kapital til videre utvikling av selskapet.

I 2021 fikk Freyr tilskudd på 39 millioner kroner hos Innovasjon Norge, og Enova bidro samme år med 142 millioner kroner. Men den virkelig store investeringen kom fra USA.


Bilde av fem personer i lagerbygning

F.v.: Executive Vice President Operations & CEO Helgeland i Freyr Tove Nilsen Ljungquist, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, CEO i Freyr Tom Einar Jensen, næringsminister Jan Christian Vestre og SVP Production Mo i Rana i Freyr Thomas Bergan. Foto: Monica Paulsen, Kunnskapsparken Helgeland

Alle kluter til

Da grunnleggeren i Alussa Energy, Daniel Barcelo, besøkte Mo i Rana for å vurdere investering i Freyr, ble det full regional mobilisering. Alle samarbeidspartnerne var på pletten for å bevise at Freyr satt med et stort, kompetent og fremoverlent nettverk. Barcelo ble overbevist. Investeringene er foreløpig på 7,3 milliarder kroner.

– Den nasjonale innovasjonsstrukturen er en suksessfaktor for utvikling av slike satsinger. Hvis Freyr skal lykkes med å realisere fabrikkene i Norge, må alle virkemidler tas i bruk. Om de lykkes, bidrar vi til økt bærekraft globalt, gjennom produkter som er nødvendige for å ta i bruk fornybar kraft. Den bistanden vi har kunnet gi gjennom Siva sitt inkubasjonsprogram, og det gode samarbeidet i regionen, har hatt stor betydning. Det kan bære flere frukter enn Norge kunne drømt om, sier Monica Paulsen i Kunnskapsparken Helgeland.

Bilde av kvinne i blå genser

Daglig leder i Kunnskapsparken Helgeland, Monica Paulsen.
Foto: Monica Paulsen