Skip to main content

5

Bygger for å posisjonere Norge i det grønne skiftet

Årsrapport 2021

På Rubbestadneset i Bømlo bygger Siva et splitter nytt teknologisenter. Når det åpnes i 2022 vil det bidra til at Norge blir grønnere, smartere og mer nyskapende.

Det såkalte Unitech R&D Center anses som strategisk viktig på nasjonalt nivå, og for Siva er investeringen strategisk viktig for å posisjonere Norge i det grønne skiftet. Målet er å skape et ledende miljø for problemløsing, utvikling og kommersialisering av løsninger innen hybride energisystemer i havrommet. Bygget er også det første i Norge som har et kommersielt forsknings- og utviklingssenter, integrert med en undervisningsdel og verkstedlokaler for en videregående skole.


Viktig infrastruktur

Det er Unitech Offshore som har vært initiativtaker til prosjektet, og gjennom Unitech Energy Research & Development Center eier de 24 prosent av teknologisenteret. Selskapet leverer undervannsløsninger for offshoreindustrien, og har hovedkontor og produksjon i Bergen, med produksjonsfasiliteter på Stord. De blir selv hovedleietaker, og skal samle sin egen kjernevirksomhet i bygget. Etablering av flerbrukshall og laboratorier, hybride lagrings- og forbrukssystemer, samt kontor- og undervisningsarealer skal sikre «state of the art» lokaler, verktøy, testutstyr og kompetanse.

– Norge skal leve av havet og havrommet. Tiden etter oljen kommer hurtigere og hurtigere. Teknologisenterets grunntanke er «bærekraftig høsting av mat og energi fra havet». I en fremtid som er «lean and clean» er det umåtelig viktig å utvide bærekraftige teknologier uten store kostnader. Dette er mulig om man mestrer informasjonen gjennom effektiv lagring og brukervennlige metoder, sier teknologisjef, styreformann og Unitech Energy Groups grunnlegger Bernt Hellesøe.

  • Avtalen om bygging ble signert høsten 2020 av partene Unitech Energy Group, Vestland fylkeskommune, Veidekke og Siva.

  • Det er Unitech Offshore som er initiativtager til teknologisenteret, mens Siva Bømlo Eiendom står som byggherre. Siva Eiendom Holding eier 66% av selskapet, sammen med Unitech Energy Reserch & Development Center AS (24%) og LOS Gruppen AS (10%).

Bygget er det første i Norge som har et kommersielt forsknings- og utviklingssenter, integrert med en undervisningsdel og verkstedlokaler for en videregående skole. 


Unik kombinasjon

Unitech får selskap av den yrkesfaglige delen av Bømlo videregående skole og katapult-senteret Sustainable Energy. Dette gir en unik mulighet for samhandling mellom ungdommer, næringsliv og katapult-senteret. At teknologisenteret vil inngå som en del av Norsk katapult, betyr at testinfrastruktur, lokaler og kompetanse gjøres tilgjengelig for bedrifter fra hele landet. Gjennom dette legges det til rette for raskere industriell vekst gjennom effektiv testing, simulering og visualisering av ny teknologi og nye løsninger. Dette er et godt eksempel på hvordan Sivas virkemidler jobber sammen, og kombinasjonen blir unik i norsk målestokk.

Dette blir sannsynligvis også den eneste yrkesskolen med tilgang til egen havvindmølle.

I februar 2019 overtok nemlig Unitech Offshore eierskap og drift av verdens første flytende vindmølle. Denne har fått navnet Zefyros, og inngår som en meget viktig del av infrastrukturen for test og demonstrasjon av Unitech sin teknologi. Samarbeidet med katapult-senteret betyr at også små og store bedrifter får muligheten til å teste ny teknologi på havvindmøllen, i operasjonelle og realistiske omgivelser, mens vindturbinene produserer strøm til land. 


En møteplass for lokal industri

Teknologisenteret blir viktig for Norge, men også for Sunnhordland og for Bømlo spesielt. Regionen har et allsidig næringsliv innen maritim sektor, fiskeri, petroleum og havbruk, som de siste årene har investert mye i omstilling rettet mot fornybar energi, effektivisering og smarte løsninger. Industriklyngen Norwegian Marine & Energy Complex (NMEC) ble i 2017 etablert av de lokale industribedriftene på Rubbestadneset. Deres kompetanse, kultur for samarbeid og lange tradisjon for yrkesfag, var avgjørende argumenter for at Unitech valgte Rubbestadneset som lokasjon. Når teknologisenteret åpner dørene, vil det bli en naturlig møteplass for medlemsbedriftene og industrien i regionen.

Illustrasjonsbilde av Unitech R&D Center