Skip to main content

Realiserer næringspolitikken

På oppdrag fra Rogaland fylkeskommune skal Siva bidra til å realisere en offensiv, nyskapende, kunnskapsbasert og miljøvennlig næringspolitikk i regionen. Rogaland innovasjon og verdiskapingsstrategi med satsingsområdene ren energi og maritim framtid, mat, reiseliv og opplevelse og smarte samfunn er retningsgivende for dette.

Sivas mål er å bidra til verdiskaping, arbeidsplasser og levedyktige lokalsamfunn. Med våre virkemidler videreutvikler vi Siva-strukturen, og legger til rette for innovasjon og bærekraftig næringsutvikling. For å kunne gjøre denne jobben godt i Rogaland er vi, og våre partnere innovasjonsselskapene, avhengig av et tett samarbeid med fylkeskommunen, kommunene, Innovasjon Norge, Forskningsrådet med flere.

Siva har siden 2021 tatt en mer aktiv del i strategisk dialog på regionnivå. Målet er kontinuerlig å sikre sterk forankring og kjennskap til Siva i regionen, og at Siva skal kjenne godt til næringsstrategien i Rogaland.

Innovasjonsselskapene har deltatt aktivt i oppdatering av Rogaland innovasjon og verdiskapingsstrategi, og er sentral i gjennomføringen av handlingsplanen. Det regionale partnerskapet med Rogaland fylkeskommune, Siva, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Statsforvalteren har formelle møter hvert kvartal. Partnerskapet samarbeider gjennom åpen og tett dialog om politikk- og policyutforming, bruk av regionale og nasjonale virkemidler, store satsinger og omstillingsarbeid, større nasjonale satsinger, forskning og utvikling og næringsutvikling. I 2022 besøkte ledelsen i Rogaland fylkeskommune Siva sin ledelse. Dagsamlingen økte kjennskapen til hverandre og la et godt grunnlag for ytterligere samhandling i partnerskapet. Løpende samarbeidsavtale ble signert i 2017.

Sivas kompetanse på etablering og utvikling av innovasjonsselskaper er noe som øvrige eiere ikke besitter, ifølge styreledere i innovasjonsselskapene.


Etter at oppdragsgiveransvaret for Inkubasjonsprogrammet og Næringshageprogrammet ble overført til fylkeskommunene 1. januar 2020, begynner den justerte samarbeidsmodellen nå å sette seg. Fra 2023 starter vi opp en ny 10-års periode med disse programmene.

Eierskap i innovasjonsselskaper er ett av Sivas virkemidler for å legge til rette for etablering og utvikling av bedrifter i nærings- og kunnskapsmiljøer, og koble disse sammen i regionale, nasjonale og internasjonale nettverk. Gjennom Sivas eierskap er de ulike innovasjonsselskapene bundet sammen i en nasjonal struktur, hvor kompetanse og nettverk kan deles mellom selskapene og innovasjonssystemene som de er en del av. Denne kompetansen og dette nettverket har Rogaland hatt god nytte av. I arbeidet med de nye programmene har Siva vært opptatt av å videreutvikle den nasjonale strukturen av innovasjonsselskaper.

I 2021 hadde Siva stor oppmerksomhet på vår rolle og våre muligheter i det grønne skiftet. Våren 2022 vedtok Siva en bærekraftstrategi som et resultat av dette. Fremover vil vi prioritere ideer og bedrifter som er konkurransedyktige i et marked som krever grønne og bærekraftige løsninger. Dette vil også komme mer til uttrykk i vårt virke i Rogaland.

En spørreundersøkelse blant styrelederne i innovasjonsselskapene der Siva har en eierandel, viser at vi oppleves som en eier med unik og relevant kompetanse, og at Sivas kompetanse på etablering og utvikling av innovasjonsselskaper er noe som øvrige eiere ikke besitter. Innovasjonsselskapene er viktige brikker i de regionale økosystemene for innovasjon. Når disse fungerer godt, kan det bidra til at aktører omstiller seg og tilegner seg kunnskap på en raskere og bedre måte.

«Siva i Rogaland» gir et bilde av Siva-strukturen i regionen, samt hvordan vi jobber. Uansett hvordan tidene oppleves, vil Siva fortsette å være et stødig fundament for virksomhetene i regionen.

Andreas Krüger Enge

konstituert administrerende direktør

Rogaland fylkeskommune og Innovasjon Norge Rogaland på besøk hos Siva

Foto: Siva

Her er vi

Oppdatert per 1. juni 2022


Næringshage og inkubasjonsprogrammene

Bedrifter tilknyttet en Siva-inkubator eller -næringshage har ifølge SSB høyere vekst i verdiskaping, omsetning og antall ansatte enn andre sammenlignbare bedrifter.

Fylkeskommunens fordeler midler fra post 61 i statsbudsjettet via Siva til operatører i Næringshageprogrammet og Inkubasjonsprogrammene.

Næringshagene benytter tilskuddet til å tilføre sine bedrifter bedriftsutviklingskompetanse og koble dem til relevante nettverk innenfor FoU, næringsliv og kapital. Næringshagene skal bidra til vekst og utvikling i næringslivet.
Inkubatorene benytter tilskuddet til å tilføre sine bedrifter profesjonell forretningsutviklings- og bransjekompetanse. En viktig del av arbeidet til inkubatorene er å utvikle sterke team, koble bedriftene opp mot strategiske samarbeidspartnere som FoU-miljø, næringsliv og kapitalmiljø, og bidra til at bedriftene raskest mulig kommer ut i markedet.
Tilskuddet gis ut fra en differensiert modell som Siva innførte i 2016. Det gir transparens som bidrar til å forsterke næringshagene og inkubatorene med størst uutnyttet potensiale, og eventuelt nedjustere eller avslutte programaktiviteten hos operatører som leverer dårligere enn forventet sett i forhold til resultater og potensial over tid.

Modellen bygger på 22 indikatorer som måler aktivitet, kundetilfredshet, addisjonalitet, måloppnåelse opp mot handlingsplan, resultater fra gjennomført utviklingssamtale, økosystem, samt vekst i omsetning og verdiskaping blant bedriftene i program.

Næringshager

I Rogaland var det 274 bedrifter per 31.12.2021 som dro nytte av næringshageprogrammet, hvorav 20 prosent var nye i løpet av året.

Næringshageprogrammet er et distriktspolitisk og næringspolitisk virkemiddel finansiert av fylkeskommunene med Siva som operatør.

En næringshage er et innovasjonsselskap, eller del av et innovasjonsselskap, som tilbyr bedriftene rådgivning innenfor forretningsutvikling til en subsidiert kostnad. Næringshagen tilbyr også et faglig miljø og et nettverk der bedriftene kobles sammen med andre bedrifter, akademia, FoU-miljøer og investorer i regionalt tilrettelagte møteplasser knyttet sammen i en nasjonal Siva-struktur.

Tilgang på kompetanse, råd, erfaringer, inspirasjon og nettverk gir viktige bidrag til at bedriftene kan realisere sine forretningsideer, styrke konkurransekraften og vokse.

Gjennom programmet bidrar Siva årlig med mellom 1,5 og 2,5 millioner kroner til den enkelte næringshage, som brukes i arbeidet med videreutvikling av SMB-bedrifter. Næringshagene får gjennom Siva tilgang til utdanningsprogram, kurs, nettverksarenaer, metodikk, maler og beste praksis for forretnings- og bedriftsutvikling.

Over 2.600 bedrifter nyter nå godt av støtte og bistand finansiert gjennom Næringshage-programmet. Antall bedrifter er ny rekord, etter en økning på 13 prosent fra 2020 til 2021.

Inkubatorer

I Rogaland var det 218 bedrifter per 31.12.2021 som dro nytte av inkubasjonsprogrammet, hvorav 5 prosent var nye i løpet av året.

En inkubator er et innovasjonsselskap, eller del av et innovasjonsselskap, som tilbyr gründerbedriftene og etablert næringsliv rådgivning innenfor forretningsutvikling og kommersialisering til en subsidiert kostnad. Inkubatorene tilbyr også et faglig miljø og et nettverk der bedriftene kobles sammen med andre bedrifter, akademia, FoU-miljøer og investorer knyttet sammen i en nasjonal Siva-struktur.

Hovedmål for satsingen er å øke nasjonal verdiskaping gjennom effektivt å identifisere, videreutvikle og kommersialisere gode ideer til nye vekstbedrifter, og gi ny vekst i etablerte virksomheter. Tilgang til relevante sterke kompetansemiljøer på inkubasjon er et avgjørende bidrag for å at gründerbedrifter vil lykkes og kunne skalere sin virksomhet.

Inkubatorene bistår potensielle vekstbedrifter i tidlig fase, slik at de kommer seg raskere ut i markedet. Erfarne forretningsrådgivere hjelper gründerne med å ta kloke valg og komme i kontakt med de riktige samarbeidspartnerne, som for eksempel investorer, forskningsinstitusjoner, leverandører og offentlige støtteordninger. Inkubatorene får tilgang til utdanningsprogram, kurs, nettverksarenaer, metodikk, maler og beste praksis for forretningsutvikling og kommersialisering.

Gjennom programmet bidrar Siva årlig med mellom 1,5 og 2,5 millioner kroner til den enkelte inkubatoren, som brukes i arbeidet med videreutvikling av gründerbedriftene og skalering av etablert næringsliv. Inkubatorene får gjennom Siva tilgang til utdanningsprogram, kurs, nettverksarenaer, metodikk, maler og beste praksis for forretnings- og bedriftsutvikling.

Over 2.400 bedrifter i hele Norge nyter nå godt av støtte og bistand finansiert gjennom Inkubasjonsprogrammet. Antall bedrifter er ny rekord, etter en økning på 8 prosent fra 2020 til 2021.

Eierskap i innovasjonsselskapene

Innovasjonsselskapene er viktige brikker i de regionale økosystemene for innovasjon. Når disse fungerer godt, kan det bidra til at aktører raskere og bedre omstiller seg og tilegner seg kunnskap.

Ved utgangen av 2021 hadde Siva eierskap i 73 innovasjonsselskaper i hele landet. Over 7 500 bedrifter drar nytte av deres tjenester.

I Rogaland har Siva eierskap i (eierandel i parantes):

  • Kværnhuset Industri-inkubator AS (26.67%)
  • Suldal Vekst AS (22.22%)
  • TEAL AS (25.32%)
  • Validè AS (14.82%)

Eierskap i innovasjonsselskaper er ett av Sivas virkemidler for å legge til rette for etablering og utvikling av bedrifter i nærings- og kunnskapsmiljøer, og koble disse sammen i regionale, nasjonale og internasjonale nettverk. Det bidrar til at virksomhetene finner relevante samarbeidspartnere i hele landet, får lettere tilgang til kompetanse og drar nytte av offentlige virkemidler. I forbindelse med koronapandemien har denne strukturen også gjort det mulig å distribuere støtte til næringslivet i hele landet på en effektiv måte.

Siva er representert i styrene i de fleste selskapene i vår portefølje, og styrevervene bekles av interne ressurser. På denne måten kan vi være tett på selskapene vi eier, og bidra med kompetanse, regional forståelse og nettverk.

Sivas mål med eierskapet i innovasjonsselskapene er å:

  • koordinere private og offentlige aktører for å etablere og utvikle innovasjonsselskapene

  • utvikle en infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling i hele landet, med sterk forankring i lokale og regionale kunnskaps- og næringsmiljø

  • stimulere til koordinering og samhandling mellom innovasjonsselskapene, regionalt og nasjonalt, for en best mulig utnyttelse av kompetanse og virkemidler, til nytte for næringslivet

  • bruke Sivas eierskapsfortrinn som en statlig, kompetent og gjennomgående eier med kjennskap til beste praksis, til å bidra til økt verdiskaping i regionen gjennom innovasjonsselskapene

Norsk katapult

Over 600 bedrifter fra hele landet benyttet seg i 2021 av et stadig voksende tjenestetilbud med kompetanse, teknologi og testfasiliteter fra de fem katapult-sentrene. I tillegg har flere bedrifter deltatt i prosjekter via katapult-sentrenes kjernepartnere.

– Katapult-prosjektet har bidratt til at bedriften raskere, rimeligere eller bedre klarte å videreutvikle sin ide eller sitt konsept. Det svarte syv av ti bedrifter i kundetilfredshetsundersøkelsen.

Norsk katapult skal bidra til økt industriell verdiskaping i Norge. Dette skal gjøres ved å utvikle relevante tjenester i regi av internasjonalt ledende katapult-sentre.

I katapult-senteret kan bedriften utvikle, teste og simulere. Der får bedriftene tilgang til en internasjonalt ledende test-infrastruktur og kompetanse, som de fleste ellers ikke ville hatt tilgang til. Det er en suksessfaktor når produkter, tjenester og prosesser skal industrialiseres.

Ved inngangen til 2021 tilbød katapult-sentrene utstyr og testfasiliteter til en samlet estimert verdi av 1,6 milliarder kroner. Dette er ti ganger mer enn investeringer i utstyr med offentlig støtte via katapult-sentrene. Partnerne i katapult-sentrene har bidratt med øvrige investeringer.

Leveransen fra katapult-sentrene kan bestå av noen timers møte for nødvendige avklaringer, problemløsning i workshops, mindre tester i labskala eller lengre innovasjonsløp. Leveransene kan også ha som formål å bygge nødvendig kompetanse i bedriften.

Med et katapult-prosjekt kan bedriften redusere sin økonomiske og teknologiske risiko, øke kunnskapen i bedriften, og raskere ta steget fra idè til markedsintroduksjon, Det er nøkkelen til økt konkurransekraft og styrket markedsposisjon.

Katapult-sentrene bistår små, mellomstore og store bedrifter – oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter – i de aller fleste bransjer.

Særlig små og mellomstore bedrifter – som ofte har stilt inn all kompetanse, kapasitet og fokus på å håndtere den daglige virksomheten – trenger tilgang på topp kompetanse og utstyr.

Uansett størrelse er det avgjørende for å kunne vinne frem i den globale konkurransen, at bedriften evner raskest mulig å ta steget fra ide til markedsintroduksjon. Det er ofte nøkkelen for å styrke markedsposisjonen.

Ordningen ble lansert som ett av ni prioriterte tiltak da Regjeringen Solberg i mars 2017 la frem Industrimeldingen «Industrien – grønnere, smartere og mer nyskapende».

De to første katapult-sentrene ble pekt ut i oktober 2017, og de tre neste i juni 2018. Vinteren 2020-21 vil etter planen nye katapult-sentre bli utpekt. Ambisjonen er å utvikle 7-9 nasjonale katapult-sentre på områder av stor verdi for fremtidens industri i Norge. Katapult-sentrene skal være komplementære og med det utfylle hverandres tjenester.

Siva forvalter ordningen på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet, og i tett samarbeid med Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Eksempler på katapult-prosjekter fra Rogaland:

Jordbærbønder og Bryne Plast AS

Ryfylket er delikatesse-avdelinga i den norske matproduksjonen med storproduksjon av blant annet jordbær og tomater. Bøndene har stort forbruk av landbruksplast som i dag går til forbrenning. I katapult-prosjektet ønsket bøndene å se på muligheter for gjenbruk av plasten.

Eurek AS

Bedriften utvikler teknologi til bølgekraftverk / bølgekraft-farm. I katapult-prosjektet hadde de behov for å lage en datamodell av løsningen som kan analyseres med tanke på dimensjonering / effektivisering / verifisering og optimalisering. Dette innbefatter også å finne beste plassering under havoverflaten, tilkoplinger og materialbruk.

Global Clean Energy AS

Bedriften har utviklet flere løsninger for døgnkontinuerlig produksjon av fornybar energi, og har patenterte løsninger. I katapult-prosjektet hadde de behov for å verifisere løsningen «Søylehjul på tiltende lekter». Katapult-senteret bidro med personell med teknisk kunnskap og tyngde.

Eiendomsinvesteringer

Et Siva-bygg er mye mer enn et bygg. I tillegg til gode industri- og næringslokaler, får bedriftene nettverk, partnere og kompetanse på kjøpet.

Siva investerer i industribygg, innovasjonssenter og testfasiliteter. Våre bygg er bærekraftige, gir merverdi for leietakerne og ringvirkninger utover selve bedriften. Investeringene er i tråd med politisk prioriterte satsinger og bidrar til å øke fremtidig verdiskaping i Norge.

Siva Eiendom er en aktiv eier, har god forvaltning av eiendomsporteføljen og kan vise til høy kundetilfredshet. I Rogaland er Siva hel- eller deleier i:

  • Energivegen 16, 4056 Tananger

Siva er en av Norges største eiendomsforvaltere, med over 540.000 kvadratmeter. Våre eiendomsinvesteringer er tilpasset næringslivets behov. Vi bidrar til å utvikle næringsarealer for nye næringer, eller bedrifter med behov for omstilling og vekst. Siva har et spesielt ansvar for næringer og geografiske områder med svak tilgang på privat kapital. Vi investerer i prosjekter ut fra en helhetsvurdering, basert på formålet om å utløse lønnsom næringsutvikling. Sivas eiendomsvirksomhet er organisert gjennom det heleide datterselskapet Siva Eiendom Holding AS, som er selvfinansierende og drives på kommersielle vilkår.

Investeringer i eiendom er en langsiktig forpliktelse, hvor vi som eier og forvalter til enhver tid må tilrettelegge for leietakers vekst og utvikling. En vesentlig del av Sivas eiendomsvirksomhet består av forvaltning og utvikling av eksisterende eiendomsportefølje, tilpasset næringslivets behov.


Tett på industri og næringsliv i hele landet

9 000 bedrifter drar nytte av Siva-partnernes kompetanse, nettverk og fasiliteter.

Klikk på kartet og se hvordan Siva er tilstede i andre fylker.